Vores projekter
Bliv inspireret af vores cases og de erfaringer, vi har med demokrati og borgerinddragelse.
I Udvikling og Demokrati beskæftiger vi os med projekter og strategier inden for udvikling, teknologi, demokrati og borgerinddragelse.
Et af vores arbejdsområder er digitalt demokrati. Digitalt demokrati er en ny måde at tænke demokrati på. Det handler kort fortalt om at få borgerne til at tage del i demokratiet. Og hvordan gør vi det?
1) Anvender digitale løsninger.
2) Blander metoder og tilgange.
3) Gør det nemt for borgerne at deltage.
Til dette gør vi ofte brug af siden "Sammen om Aarhus", som du kan læse mere om her!
Derudover har vi 9 "Best Practice"-principper, som vi arbejder med i hvert projekt. Læs mere nedenfor.
Best practice handler om, hvordan projekter bedst opnår succes blandt borgere, og hvordan projekterne får en reel effekt.
Vi har ikke selv fundet på vores 9 "Best Practice"-principper. De kommer fra en europæisk undersøgelse af digitalt demokrati i 22 casestudier. Vil du læse publikationen? Find den i højre side under "Relateret indhold".
De 9 principper var gældende i de cases, som borgerne fremhævede som en succes, og havde en effekt på de beslutninger, som blev taget.
Principperne er:
Digitalt demokrati tager det demokratiske samfund, som vi kender det, og gør det digitalt.
Digitalisering har den styrke, at det skaber øget adgang og mulighed for at deltage og interagere med andre mennesker. Digitalt demokrati gør det altså nemmere for borgere at give deres input, når de har tid og lyst, og på et medie som er nemt for dem.
Det er tit nemmere at kommentere på en idé, uploade et forslag eller stemme på forskellige valgmuligheder online end at skulle møde op til en høring, hvor der skal stemmes og diskuteres.
Borgerinddragelse handler om at involvere borgere i demokratiet - med fokus på hvad det er, borgerne kan bidrage med.
Borgerne ved bedst selv, hvad de tænker og føler - så hvorfor ikke tage dem med på vognen?
Med borgerindragelse bliver borgerne en del af projektet. De får viden om og indflydelse på de beslutninger og tiltag, som vedrører deres liv.
Borgernes stemmer er vigtige. Derfor mener vi, at det er en god idé at fortælle borgerne, hvordan de kan forvente, deres forslag bliver brugt.
Erfaring viser os, at borgernes input giver:
Vil du se, hvordan vi tidligere har indraget borgerne i Aarhus?